top of page
Search
  • Writer's pictureNicky_IT'SMYLIFEdesign

Happy new goals! Goede voornemens voor 2020?

Waarom je waarden zo belangrijk zijn..



Waarom zijn goede voornemens altijd zo moeilijk vol te houden? Je kent het vast wel.. Dit jaar wil je echt meer gaan sporten. De snelste beloning voor je eigen gedachtes is om dan meteen een abonnement af te sluiten bij de sportschool. Er zijn twee opties een jaarabonnement voor 40 euro of een twee jarig abonnement van 30 euro in de maand. Gezien je van plan bent er keihard tegenaan te gaan neem je het twee jarige abonnement , dat scheelt op jaarbasis ten slotte 120 euro.

Voor je gevoel heb je er nu al alles aan gedaan om de komende twee jaar te werken aan een killer body en voel je je al meteen een stuk lichter (in je portemonnee) bij het idee.


We kennen dit gevoel allemaal.. En toch.. Heb je die killer body nog nergens willen en kunnen showen. Simpelweg omdat je de eerste 3 maanden van het eerste jaar abonnement trouw naar de sportschool bent gegaan en daarna voor jezelf hele legitieme excuses (het regent en je moet eerst een stuk fietsen, je hebt geen zin in al die mensen om je heen, je hebt geen zin in weer hetzelfde rondje langs al die apparaten, er is een machocultuur in de sportschool, je hebt geen zin om bezweet te raken,etc) hebt bedacht.



Hoe kun je dan wel die goede voornemens waarmaken?


“Ga op reis naar je eigen waarden,

en vervang 'goede voornemens' voor 'goede doelen'”

- Nicky Kok, ITSMYLIFEdesign


Het ding met goede voornemens is dat we graag meteen een actie erop zetten. Daarmee geef je je brein het gevoel dat je er al bent of dat je in ieder geval al op de goede weg bent. Oftewel snelle 'dopamine', niks mis mee op zich, alleen als er niet na is gedacht over de risico's of de eventuele tegenslagen dan kan het zijn dat je geïrriteerd raakt omdat het niet lukt dit vol te houden. Gezien er niet naar de resultaten op de langere termijn is nagedacht. Het abonnement is al een keer afgesloten dus hoe zorg je dat je weer die motivatie terug krijgt voor de sportschool..?


Het begint allemaal met een goed plan. Een soort bedrijfsplan maar dan puur voor jezelf. Je zou kunnen stellen dat je een non-profit bedrijf opzet die helemaal geënt is op jouw behoeftes en waarden. Want juist die 'waarden' zijn zo belangrijk. Een bedrijf starten in iets waar je helemaal geen feeling mee hebt of passie voor voelt, maar waar je van gehoord hebt dat er veel geld in te verdienen valt zal nooit een volledig gelukzalig gevoel geven en waarschijnlijk zul je er ook geen cashcow van maken. Simpelweg omdat het niet is waar je hart ligt.

Met goede voornemens werkt dat net zo. Als je af wilt vallen of een killer body wilt hebben komende zomer, maar je dat vooral doet omdat je het idee hebt dat het belangrijk is voor de buitenwereld of voor de omgeving zal het nastreven van je goede voornemens toch niet haalbaar zijn.


"We worden ongelukkig als we onze eigen waarden negeren."


Misschien zit er namelijk wel al heel lang iets anders te broeien onderhuids wat je al heel lang wilde doen, maar wat zo ver naar de achtergrond is verdwenen omdat je jezelf wijs maakt dat het niet mogelijk is, dat anderen het raar of stom vinden, dat het te hoog gegrepen is, dat je het geld er niet voor hebt, dat je er niet goed genoeg in zult worden.. Allemaal angsten die je grootste dromen en grootste waarden naar de achtergrond hebben gedreven.. Daar wordt je diep van binnen best een beetje verdrietig van toch? Waarom je laten leiden door dat gene waarvan je denkt dat het van je verwacht wordt..? Want die (nep) dromen zijn pas echt gedoemd om te mislukken. En wie maak je daar nou daadwerkelijk echt blij mee?


Ga op reis binnen jezelf naar je eigen waarden.


De truc voor succes zit 'm dus in de waarheid van je eigen waarden. Welke waarden heb je? En wat betekenen ze eigenlijk voor je.

Eerder benoemde ik al dat door de meningen van je omgeving je dromen waarschijnlijk naar de achtergrond verdwenen zijn. Je hebt door je leven heen rondom die meningen van anderen strenge regels voor jezelf bedacht. Voor sommige mensen zijn deze leefregels nog strenger dan bij een kostschool. Je mag bijvoorbeeld van je eigen reglement geen fouten maken, je mag niet dom overkomen, je mag niet teveel opvallen, etc.

Je wensenlijstje wordt door jouw reglement overruled. Niet gek dus dat als je op vakantie gaat je vaak weer beter weet waar je naartoe wilt in het leven en wat je nou echt belangrijk vindt. Want in de sleur van het dagelijks leven en het MOETEN komt je reglement steeds weer naar de voorgrond, en voel je weer irritatie omdat het op vakantie allemaal zo helder was.


Op vakantie gaan is een eerste goede stap om je waardes weer beter te voelen en misschien wel te ervaren. Schrijf ze dan ook op omdat het logischer lijkt dat je ze niet zult vergeten dan hoe het in werkelijkheid gaat. Dan baal je straks weer van jezelf dat je ze toch vergeten bent (terwijl dat menselijk is). Wat je opschrijft, dat blijft!


Toch hoef je hiervoor niet op vakantie, je kunt ook goed op een rustig moment thuis naar de regels kijken die jij jezelf oplegt. Schrijf ze maar eens op en je zult erachter komen dat een hoop van die regels ook niet bij jou vandaag komen. Deze kunnen vanuit je opvoeding zijn meegegeven, of waren vooral vroeger thuis nog van toepassing (maar nu eigenlijk allang niet meer), zijn ontstaan omdat iemand je (onterecht) het gevoel heeft gegeven dat je niet slim genoeg bent of veel fouten maakt (waar je natuurlijk juist van leert), etc.


Welke regels zijn nou echt van jou? Wat vindt JIJ nou echt belangrijk? Want een regel ontstaat niet voor niks.. Daar ligt iets onder wat jij heel belangrijk vindt of wat je wilt beschermen.

Als je bijvoorbeeld de regel voor jezelf hebt 'ik mag geen fouten maken', dan ben je waarschijnlijk heel perfectionistisch. Dat is op zich een mooie eigenschap waardoor je nooit iets afgeraffeld in zult leveren, maar het houdt je vaak vooral ook tegen in echt gelukkig zijn. Omdat het dan eigenlijk nooit goed genoeg is.. Wanneer is het dan klaar?

Een meer toepasbare vraag is; "Waar wil je perfectionistisch in zijn? Wat vindt je echt belangrijk?"

Als dat schilderen is of koken, dan kun je daar al iets uithalen voor je waarden. Als je koken heel erg belangrijk vindt, maar je in alle andere dagelijkse bezigheden ook perfectionistisch bent geworden in de loop van je leven dan blijft er helemaal geen tijd over om echt (genoeg) aandacht te besteden aan het koken.. Als je dan ook nog af wilt vallen, en je daarom jezelf abonneert op de sportschool blijft er helemaal geen tijd over om je te verdiepen in 'gezond' koken. Dan wordt het toch weer een snelle hap en raak je weer steeds verder van jezelf verwijderd omdat je ook nog naar de sportschool moet waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Want je haalt de meeste energie uit het koken, want dat vindt je leuk!

Uiteraard is het een mooi streven om naast je dagelijkse routine van werk en jezelf te onderhouden ook te gaan sporten, maar zonder plan zie je dus waar je uiteindelijk in terecht komt. Een neerwaards spiraal, waarbij je betaald om op de bank te hangen (het twee jarige abonnement op de sportschool waar je inmiddels geen energie meer voor hebt) met je schuldgevoelens.


Dus nu weer even terug naar de waarden. Als je weet wat je fijn en belangrijk vindt kun je daar je eerste stappen inzetten. Als je wilt afvallen en je vindt koken te gek, dan kun je dus ook eerst je eetgewoontes gaan aanpassen. Hoe wil je dat gaan bereiken? Door gezonder te gaan koken! Is ook weer een mooie nieuwe uitdaging! Dan is dat dus je eerste doel! Veel dichterbij dan de lat meteen bij een killer body leggen en domweg naar de sportschool gaan zonder plan.


Mijn 'goede doelen' voor 2020


“Je hebt meer wilskracht als je weet waar je voor vecht!”

In 2019 ben ik een zoektocht gestart naar mijn eigen waarden en daar heb ik doelen uitgehaald waar ik nu in 2020 mee aan de slag wil gaan. Ook deze doelen zijn in stukjes opgeknipt, want als je doel te ver weg ligt (zeker het gevaar voor perfectionistische mensen zoals ik) dan is de teleurstelling erg groot als je het niet haalt. Als je plan ook nog eens niet scherp genoeg is, is de kans ook groot dat je doelen steeds een stapje verder gelegd worden zodat je er steeds net niet bij kunt. Of dat je er al alles van aangeschaft hebt voordat je überhaupt aan je nieuwe project begonnen bent.. Klinkt het bekend?


Ik kwam er in mijn reis naar mijn eigen waarden achter dat ik voor mezelf een regel op had gelegd dat ik goed moest zijn in (extreme) sporten (zoals; kitesurfen, skiën, wakeboarden) en dat ik daarin niet klunzig of angstig over mag komen. Voor mij een hele opgave want ik heb verdrinkingsangst. In mijn droombeeld had ik dat niet en durfde ik alles, in werkelijkheid doe ik precies alles wat je niet moet doen om niet onderuit te gaan. En soms durfde ik geen eens te starten omdat ik diep van binnen wel beter wist. Op stressvolle momenten haal ik bijvoorbeeld links en rechts door elkaar of trek ik precies ergens aan waardoor er hele gevaarlijke situaties ontstaan. Ik moet net zolang doorzetten totdat ik het leuk ga vinden.. Hmmm, dat klinkt al niet heel lekker.

Volgens mij is het belangrijk dat je voelt of je ergens gelukkig van wordt. En als je op je tenen moet lopen om iets te kunnen wat eigenlijk diep van binnen niet bij je past dan wordt je pas echt ongelukkig. Een masker ophouden en ook nog gefocust blijven lukt niemand.


Wat ik mij wel altijd geïntrigeerd heeft is kunst en cultuur en dan vooral in de Aziatische landen. Op mijn 20ste ben ik voor wedstrijden in het grafische vak twee weken naar Japan geweest en dat vond ik toen zo'n mooie ervaring. Zowel bij Chinees als Japans vind ik de taal ook heel boeiend. Het is veel visueler dan bijvoorbeeld onze taal door die tekens. Jarenlang heb ik hier niks meer mee gedaan en heeft het wel door mijn hoofd gespookt dat ik nog graag meerdere reizen zou willen maken naar meerdere Aziatische landen, maar had er nooit over nagedacht dat het heel gaaf is om dan eerst de basis van de taal te leren. Zodat je ook met veel meer bewuste focus zo'n reis kunt maken en echt in gesprek kunt gaan met mensen. Hoe mooi is dat? Ook de Chinese vechtkunst spreekt mij al van kinds af aan, erg aan. Ik was niet weg te slaan achter de 'Super Nintendo', 'Nintendo 64' en 'Playstation'. Met favoriete vechtspellen als 'Tekken', 'Bloody roar', 'Mortal Kombat', en 'Soul Calibur'. Het gekke is dat ik er nooit bij stil gestaan heb daar zelf actief iets mee te gaan doen. Altijd teveel bezig met wat anderen van je nodig hebben of waarvan je denkt dat mensen dat kunnen waarderen. Maar dat is een volgend doel om te bereiken, want van nature wil ik ook hierin weer in 7 sloten te gelijk springen maar dat gaan we dus deze keer niet doen.. Focus.. Iets waar de Chinezen veel over weten ;)


Het geluksgevoel en energie stroomt mij tegemoet als ik er aan denk in de zomer naar China te gaan voor een paar weken, om daar de taal met de locals te kunnen spreken. Mijn droom, mijn waarden, mijn 'goede voornemens' vervangen voor 'goede doelen'.

Uiteraard wil ook ik meer gaan bewegen dit jaar, maar hardlopen kan zo weer opgepakt worden en kost geen geld. Meteen een mooie sportieve afwisseling met de taaltraining.


Nikku Ko is ready to fight 2020!




25 views0 comments
bottom of page